fb


2009-03-16 16:44

Astrid Lindgrens Näs presenterar Pippi på Pippi

| Mer

Nöjesnyheter I sommarens stora utställning på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby kan du verkligen få pippi på Pippi! Över 100 tokiga, roliga, vackra och överraskande bilder av den älskade Pippi Långstrump är med i utställningen.

Pippi Långstrump har inte alltid sett ut som vi är vana vid att se henne i Ingrid Vang Nymans svenska illustrationer. På många håll i världen har andra illustratörer och tecknare gjort egna tolkningar. I sommar har du chansen att se mångfalden av Pippi-bilder från hela världen när utställningen Pippi på Pippi öppnar på Astrid Lindgrens Näs.

- Det blir en otroligt lustfylld utställning, med många okända originalillustrationer från andra länder, säger Anneli Karlsson, producent och formgivare. Bland annat visar vi en del av de senaste uppmärksammade nya illustrationerna i England och USA av konstnären Lauren Child för första gången i Sverige.

Men inte nog med det! Astrid Lindgrens Näs har lockat ett antal nutida svenska konstnärer att fritt skapa konst, utifrån sin bild av Pippi och hennes betydelse idag. Bland annat visas nya konstverk skapade av Marianne Lindberg de Geer som tagit fasta på en medelålders Pippi och frågar sig "Hur kom Pippis liv att gestalta sig? Kunde hon bevara sin egenart och sin självständiga syn på tillvaron som vuxen kvinna?". Magnus Lönn tillåter sig att nyskapa och omskapa ord både bildligt och bokstavligt likt Pippi när hon spränger gränser med fantasins hjälp. Nilsmagnus Sköld gestaltar Pippis identitet på 2000-talet med en arkitektonisk modell av Villa Villekulla. Andra konstnärer som medverkar är Helle Kvamme, Sofia Sundberg, Anna Wessman och Ann Hingström.

Utställningens centrum är i Kunskapscentret, den gamla prästgården på Näs, som ligger bredvid Astrid Lindgrens unika och bevarade barndomshem (som i sommar är öppet för besök).

- Det är över sextio år sen Astrid Lindgren skrev Pippi Långstrump, men fortfarande är hon kontroversiell och utmanande, vilket inte minst den här utställningen kommer att visa, säger Kjell Åke Hansson, vd för Astrid Lindgrens Näs.

Det blir mycket Pippi i Vimmerby i sommar. På teaterparken Astrid Lindgrens Värld, ett stenkast från Näs, invigs en helt ny Pippi-miljö.

I Tyskland firar dessutom Pippi Långstrump 60 år i år, då den första Pippi-boken gasv ut där 1949. På Astrid Lindgrens Näs räknar vi med ett stort antal hängivna besökare och Pippi-älskare från just Tyskland.

Den 30 maj invigs Pippi på Pippi och pågår fram till mitten av november.Annonsbilliga resor