fb


2008-09-11 14:03

Malin Jakobsson roar med den bitterljuva sidan

| Mer
Malin Jakobsson roar med den bitterljuva sidan Malin Jakobsson

Nöjesnyheter Malin Jakobsson är skådespelare och estradpoet. I höst kan du bland annat se och höra henne på Spoken word-klubb på Södermalm i Stockholm den 16 oktober och på poesifestival i Uppsala. Vi ringde för att höra vad estradpoesi egentligen är och hur man gör för att börja själv.

Berätta vad det innebär att vara estradpoet?
-Man står på en scen och berättar helt enkelt, det kan man göra lite hur som helst. Texterna är lite som små monologer. Jag läser oftast på rim och så har jag lite mellansnack emellan dikterna.

Är det någon skillnad mot spoken word?
- Spoken word är ett samlingsbegrepp för det talade ordet på scen. Om man säger estradpoesi läggs fokus ofta på ordet poesi vilket för många förknippas med svårsmälta saker. Det som jag och många andra håller på med är raka motsatsen till svårsmält och många av texterna är inte heller så särskilt poetiska. Därför kan det vara rättvisare att kalla det för spoken word.

Hur började du?
- Jag har alltid skrivit dikter, och så såg jag en estradpoet och tänkte att det där verkar roligt. Det passar bra också eftersom jag är skådespelare och van att stå på scen. Så jag åkte till Sollentuna på en poetry slam-tävling, för jag tänkte att där är det ingen som känner mig, och det gick bra för mig där. Jag har hållit på i fyra år nu.

Vad skriver du om?
- Jag skriver om mitt eget liv, hur det är att komma från Västerbotten till Stockholm. Jag vill skriva så att det roar, bara ältande i ångest blir lite tråkigt. Men tjejer ska alltid vara så glada, så jag vill slå ett slag för den bitterljuva sidan.

Hur ska man göra om man själv vill börja som estradpoet?
- Det är bara att ställa sig på scen. Att tävla i poetry slam är en bra form, då får man respons direkt av juryn. Så då vet man om man är bra eller inte.

Hur får du läsningar?
- Oftast genom kontakter eller genom att någon har sett mig. Nu har jag läsningar ungefär två gånger i månaden. Det jag har på gång nu är en poesifestival i Uppsala, en pensionärsförening i Gamla stan i Stockholm och så på klubben Spoken word på Underbara bar, också i Stockholm. Ju fler läsningar man gör ju fler läsningar får man.Annonsbilliga resor