fb


2010-02-18 16:24

Med reportaget i centrum

| Mer

Ekonomi

Södra Teatern och Polska institutet startar Silva Rerum, en serie författarsamtal på Kägelbanan i Stockholm. Värdar är översättarna Anders Bodegård och Stefan Ingvarsson, i fokus står reportaget. En kostsam form som får allt mindre utrymme i media men paradoxalt nog fått en starkare position på bokmarknaden. Serien börjar med en kväll med temat RESA, LÄSA, SKRIVA efter Polens stora reportageförfattare Ryszard Kapuscinski. Medverkar gör Bodil Malmsten och de två framstående polska reportageförfattarna Wojciech Tochman och Wojciech Jagielski. Formen har fått beskyddare i form av det nya reportageinstitut som öppnats i Warszawa. Dess nya chef Joanna Czudec medverkar också denna kväll.

Anders Bodegård och Stefan Ingvarsson står som värdar för kvällen (Stefan tillika tolk) och har till det första mötet i skogen bjudit in två framstående polska reportageförfattare, Wojciech Jagielski och Wojciech Tochman, till ett möte med Bodil Malmsten. Samtalet handlar bland annat om hur det går till att resa och läsa och skriva — och om vem som är huvudperson i böckerna de skriver. Förfttarkvällarna är en del av en större satsning på främjandet av polsk litteratur i Sverige.

 - Det är inte bara polska författare och skribenter som vi planerar att sätta i fokus. Det som intresserar oss mest är att skapa dialog mellan den polska och den svenska författarscenen. Därför uppskattar vi verkligen samarbetet med Anders Bodegård och Stefan Ingvarsson, som båda är mycket framstående översättare av polsk litteratur. Det borgar för givande möten  mellan framstående polska författare och kulturpersonligheter och deras svenska motparter, säger Polska institutets chef, Katarzyna Tubylewicz

 Namnet SILVA RERUM – tingens skog – är ett citat ur Ryszard Kapuscinskis Reporterns självporträtt (i översättning av Anders Bodegård):

 ”Ibland när jag beskriver det jag gör tillgriper jag den latinska frasen silva rerum – ”skog av ting”. Det är min värld, skogen av ting, och i den lever jag, reser jag. För att få grepp om världen måste man utröna den så fullständigt som det bara går.”

 WOJCIECH TOCHMAN fick sitt stora polska och internationella genombrott med sitt reportage från Bosnien några år efter fredsuppgörelsen i Dayton 1995 (Jakbys kamien jadla / i engelsk övers. Like Eating a Stone). Han arbetar för Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza och har lett ett populärt teveprogram som söker efter försvunna personer. I en intervju har Tochman beskrivit sitt författarskap så här: ”Jag vill skriva så att läsaren tappar aptiten. Så att det gör ont, så att läsaren känner skräcken, kylan eller stanken. Så att han känner sig smutsig, kräks eller gråter av vanmakt.”

WOJCIECH JAGIELSKI är det stora namnet i den polska reportagekonsten efter Kapuscinski. Hans reportageböcker från Kaukasus, Afghanistan, Tjetjenien och Uganda har översatts till flera språk och han medverkar regelbundet i Le Monde och BBC. I Polen har han skrivit för Gazeta Wyborcza och arbetar även där i dag som redaktör. Han säger själv att han ibland känner sig som en representant för en utdöende art, en expert som lever i en tid när kunskap är ett hinder i den journalistik som föredrar den korta formen, den stora katastrofen, det som passar bäst in på rådande stereotyper.

 BODIL MALMSTEN, född 1944 är en av Sveriges mest lästa och uppskattade prosaister och poeter. Hon har inte haft många uttalade förebilder i sitt skrivande, men Ryszard Kapuscinskis är en av dem. Han citerar i sin tur henne i sin klippbok Lapidarium IV: ”Att skriva en bra text är ett verkligt helvete”. Två av hennes böcker finns översatta till polska.

Wojciech Tochman och Wojciech Jagielski finns tillgängliga för intervju 22/2 och 23/2.

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor