fb


2014-10-31 8:00

Skräckromantikens landskap Från Marcus Larson till Goth

| Mer

Ekonomi Skräckromantikens landskap Från Marcus Larson till Goth??

7 februari – 19 april 2015?
Sven-Harrys konstmuseum

190 år efter Magnus Larsons födelse presenterar Sven-Harrys konstmuseum i samarbete med Göteborgs konstmuseum en utställning som fokuserar på 1800-talets och vår egen tids fascination inför skräckromantik och det oförklarliga, rysliga och skrämmande. I utställningen möter 1800-talets nordiska skräckromantik dataspelens fantasylandskap och skivomslag från hårdrocksband som Black Sabbath, Dio, Entombed och Dark Tranquillity.

Att skräckromantiken är en bildgenre med rötter i 1700- och 1800-talets romantiska litteratur och bildvärld är kanske inte alltid välkänt. Författare som Mary Shelley, Bram Stoker och Victor Hugo utforskade under 1800-talet grundligt området i romaner som Frankenstein, Dracula och Ringaren i Notre Dame. I bildkonsten yttrade sig skräckromantiken i landskapsskildringar med mörka skogar, hotande oväder och forsande vatten – stundtals med tillägg av dystra slott, klosterruiner och fuktiga gravkammare. Med modernismen svalnade konstvärldens intresse för romantikens känslosvall men inom populärkulturen har det bestått, och inom ett brett spektrum av populärkulturella genrer är intresset för skräck större än någonsin.

Utställningen presenterar den svenske konstnären Marcus Larson. Genom sitt livsöde – mannen från enkla förhållanden som nådde berömmelse men dog ung, utbränd och utfattig – förkroppsligar Larson den romantiska föreställningen om det konstnärliga geniet. Hans verk såldes för svindlande summor men han levde ett självförbrännande liv. Han förmådde inte förvalta sina stora inkomster och slutade dagarna i London 1864 endast 39 år gammal. Ingen kunde som Marcus Larson få den mest oskyldiga skogsglänta att verka olycksbådande. Hans landskap är skådeplats för den förgörande kamp mellan kaos och ordning som idag åter är högaktuell.

Utställningen på Sven-Harrys konstmuseum är öppen för allmänheten från den 7 februari till den 19 april 2015.

En katalog produceras till utställningen.

Kontaktperson Sven-Harrys konstmuseum:

Bibi Eklund
Press och marknad
bibi.eklund@sven-harrys.se
+46 (0)8 511 600 62
+46 (0) 70 521 08 31

Bild: Marcus Larson, Skeppsbrott, u.å, olja på duk, 155x 200 cm


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor