fb


2013-05-08 20:57

INNER CIRCLES FÖRSTA GIG I AFRIKA

| Mer

Musik I samband med eventet Painting The City Bright, som genomförs i den ugandiska staden Jinja, arrangeras också en konsert i världsklass den 18 maj. På scenen ställer sig då reggaeikonerna Inner Circle från Jamaica som för första gången uppträder i Afrika. Dessutom spelar flera andra reggaeband från Uganda och Sverige.
Arrangörerna av Painting The City Bright i Jinja är övertygade om att det kommer att bli en publikanstormning utan dess like till konserten med Inner Circle.

– Reggaemusiken är enormt populär i Uganda och veteranerna Inner Circle tillhör ett av de band som har högst status i reggaevärlden, konstaterar Anders Siösteen, alias Governor Andy, som ingår i teamet bakom Painting The City Bright.

Inner Circle bildades 1968 av bröderna Ian och Roger Lewis. Under hela 1970-talet spelade bandet nästan enbart roots reggae och hade stora framgångar med Jacob Miller som sångare. De var ett av få reggaeband där sångarna och musikerna permanent ingick i bandet. Bandmedlemmarna kommer inte som så många andra jamaicanska artister från Trenchtown eller någon annan av Kingstons förslummade stadsdelar. Bröderna Lewis växte upp i överklassområdet Beverly Hills. Därför var det kontroversiellt när de omvände sig till rastafarirörelsen.

Bad Boys
Efter Jacob Millers död i en bilolycka 1980 splittrades Inner Circle men 1986 återuppstod de i en ny skepnad och började alltmer spela den mer tillgängliga reggaen där man blandar pop, rock och reggae. Men de fortsatte även att kommentera samhällsproblem med låtar som "Bad Boys" vilken blev en världshit när TV-serien Cops använde den som ledmotiv. 1993 vann de en Grammy för albumet Bad Boys. Inner Circle har därefter producerat flera världshitar, till exempel "Sweat (A La La La La Long)”. Bandet har haft många olika musiker och sångare som kommit och gått, men bröderna Lewis har alltid funnits i bandet.

Dagens bandmedlemmar är:
– Ian Lewis, bas och sång
– Bernard (Touter) Harvey, keyboards och sång
– Lancelot Hall, trummor och percussion
– Roger Lewis, gitarr och sång

Uthållig reggaeprofil
Governor Andy, från Västerås, som också kommer att uppträda i Jinja är en av Sveriges mest starka och uthålliga reggaeprofiler. Han inledde sin karriär 1979 och har släppt fem album. Governor Andy har under åren även medverkat på en rad album av andra musiker, bland annat med Petter, Kapten Röd och Kalle Baah. Hans största hit hittills är låten ”Bonus på kortet”. Governor Andy är delägare i ett guesthouse i Jinja och detta är hans andra hem på jorden.
Evon är en annan sångare som kommer att bjuda folket i Jinja på sina röstresurser. Hon anses vara Ugandas mest lysande jazzsångerska och hennes repertoar stäcker sig också över andra musikstilar, bland annat reggae. Hon har skrivit titellåten till Painting The City Bright som blivit en favorit hos radiostationerna i Uganda.
Kigenyi Amos, alias General Mega Dee och Rachel Mangoola, som är två av Ugandas mest populära reggaeartister, kommer också till Jinja liksom flera andra reggaeband från Uganda och Sverige.
Konserten arrangeras på Source of The Nile Hotel i Jinja.
Issimning och stadsmålning
Reggaekonserten ingår som en del i eventet Painting The City Bright som inleddes den 4 maj. Nästa del i eventet är det första Afrikanska Mästerskapet i Issimning som genomförs den 11 maj. Inspiration till detta har jinjaborna fått från Skellefteå där det de senaste två åren hållits svenska och skandinaviska mästerskap i vintersimning. För att lyckas genomföra detta spektakulära evenemang kommer man att fylla en swimmingpool med cirka 50 ton is.
Den största satsningen sker slutligen den 17-18 maj när ett tusental personer målar ett 60-tal hus på Main Street i glada färger. I samband med målardagarna blir det även en karneval på Main Street med massor med musiker, dansare och andra slags artister.
Bakom eventet Painting The City Bright står Jinja stad, teamet bakom Youtube-stjärnan Big Steve from England, från Skellefteå och det ugandiska företaget Metro Green.Annonsbilliga resor