fb


2013-01-10 13:50

Lisa Jonasson och Matti Kallioinen ställer ut på Grafikens Hus i Mariefred - OBS! nytt startdatum - 9 mars

| Mer

Ekonomi

Konstnärerna Lisa Jonasson och Matti Kallioinen ställer ut på Grafikens Hus med gemensamma utställningen "Jag har öppnat en öppen dörr" som öppnar den 9 mars.

Lisa Jonassons som just avslutat utställningen ”Självrisk” på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm arbetar ofta med färgrika figurer. Figurer som har mycket fokus på kroppen och kroppsupplevelser. Hennes starka känsla för färg och komposition exploderar i den myllrande motivvärld som hon vanligtvis klipper sig fram i. Med en precision som en kirurgs,
bearbetar hon de papper som nogsamt färglagts inför varje nytt motiv.

Matti Kallioinen nyligen aktuell med ett stort skulpturalt verk i Bonniers Konsthalls grupputställning ”Mer än ljud” från hösten 2012. En automatiserad balett av rörelse, ljud och ljus där programmerade tygkroppar fylls med luft. Blinkar mot oss. Förför och för oss in i Kallioinensk värld som berör alla sinnen. Till kommande utställning på Grafikens Hus arbetar Kallioinen med kringelformade organismer, eller tvådimensionella skulpturer eller krumelurer som han själv kallar dem. 

Lisa Jonasson och Matti Kallionen, ställer nu för första gången ut tillsammans i en utställning. Den här veckan börjar de arbetet i Grafikens Hus verkstad där alla nya verk och stor del av produktionen kommer att ske.

Matti Kallioinen har under många år arbetat med 3-dimensionella konstverk och installationer. I utställningen på Grafikens Hus ser han fram emot arbetat med det 2-dimensionella.

- Medan mina skulpturala installationer har expanderat i format och komplexitet har jag samtidigt närt en önskan att hitta tillbaka till det anspråkslösa och enkla: de former jag skulle rita i sanden om jag hamnade på en öde ö, säger Matti Kallioinen.

- Så plötsligt för ungefär ett år sedan började märkliga 2-dimensionella krumelurer dyka upp i mitt anteckningsblock, jag upptäckte att det fanns sätt att koppla samman linjer på ett papper som var precis lika osannolika som de tidigare 3-dimensionella, berättar Matti Kallioinen vidare.

Lisa Jonasson har just avslutat en utställning på Galleri Magnus Karlsson och tidigare i år visades utställningen Människans inre i genomsnitt på Bonniers Konsthall. Hennes färgrika figurer inspireras av och har mycket fokus på kroppen och olika kroppsupplevelser.

-  Känslor manifesterar sig i kroppen, blir synliga för själva och för andra. Genom kroppen gör det inre livet sig hört, tar sig ut. Jag fascineras av de täta banden mellan inre och yttre verklighet, hur känslor tar sig fysisk form, påverkar en hållning, en gest. I mina bilder finns exempel på det, säger Lisa Jonasson.

För Grafikens Hus VD Nina Beckmann har det varit en dröm att få jobba med Lisa Jonsson och Matti Kallioinen. 

- Jag har följt deras konstnärskap under flera år och var minst sagt lycklig när de tackade ja till att öppna Grafikens Hus utställningar 2013.  Jag tycker mig kunna se Mattis tidigare installationer i en tvådimensionell värld och jag är väldigt nyfiken på vad Lisa skall göra hos oss. En konstnär med en
sådan extraordinär känsla för färg och komposition har jag sällan mött, säger Nina Beckmann, VD Grafikens Hus.  

-  På Grafikens Hus har vi en unik verkstad som är fantastisk att kunna producera en utställning som denna i. Jag tror de kommer bjuda på storverk hos oss! säger Nina Beckmann.

Utställningen Jag har öppnat en öppen dörr av Lisa Jonasson och Matti Kallioinen visas 9 mars till 26 maj 2013 på Grafikens Hus.

För mer information och pressbilder vänligen kontakta, se gärna bifogad PDF också:

Nina Beckmann, VD Grafikens Hus, tel 070-322 31 73 eller 070-491 1996 nina.beckmann@grafikenshus.se
Åsa Karlsson, projektledare Grafikens Hus, tel 0734-444 944, asa.karlsson@grafikenshus.se


Bakgrund konstnärerna:

Lisa Jonasson,född 1978, bor i Stockholm och är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Jonasson har tidigare bland annat ställt ut på Bonniers Konsthall, Konsthuset i Uppsala, Kulturhuset i Stockholm, Galleri Magnus Karlsson. Hon har en egen konstbiennal; The Lisa Jonasson Biennial som kom till i samarbete med en grupp curatorer och är ett kontrakt på livstid. 
www.lisajonasson.com

Matti Kallioinen, född 1974, lever och arbetar i Stockholm, är utbildad på Konstfack i Stockholm. Kallioinen har tidigare ställt ut bland annat på Bonniers Konsthall, Dansens
Hus, Teatergalleriet i Uppsala, Milliken Gallery och i ett stort antal installationer som t ex på Färgfabriken, Magasin 3 och Moderna Museet i Stockholm.
www.mattikallioinen.com


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor