fb


2010-10-13 14:04

BTH rankad femma i världen

| Mer

Ekonomi

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, rankas som nummer 5 i världen inom system- och programvaru­teknik (Systems and Software Engineering) i en artikel som publiceras i ”Journal of Systems and Software” inom kort. Professor Claes Wohlin vid Blekinge Tekniska Högskola rankas för fjärde gången bland de femton mest publicerade forskarna i världen inom området.

BTH har avancerat i rankingen bland de femton bästa universiteten som publiceras årligen av tidskriften ”Journal of Systems and Software”, närmare bestämt på femte plats i världen för perioden 2003-2007 och sjätte plats för perioden 2004-2008. BTH är på andra plats i Europa och etta i Sverige för båda perioderna. Listorna baseras på publikationer i sju tidskrifter i området under två femårsperioder (2003-2007 och 2004-2008). Utöver rankingen av BTH återfinns professor Claes Wohlin på nionde plats på den individuella rankinglistan för perioden 2003-2007.

– Det är mycket bra att satsningen på system- och programvaruteknik på BTH även leder till tydliga internationella framgångar och stor synlighet. Det är speciellt roligt att BTH finns med på listan då det visar på en bred och stark verksamhet. Även om rankingen är något lägre den andra perioden visar den på styrkan i miljön, dvs. vi är rankade sexa i världen trots att ingen enskild forskare finns med på den individuella rankingen. En hög ranking kan vara viktigt både vid ansökan om forskningsmedel och vid internationella samarbeten, säger Claes Wohlin.

– Det är även viktigt för svenskt näringsliv att vi har forskning i världsklass. I takt med att fler och fler produkter och tjänster baseras på programvara, blir kunskap om programvaruutveckling ett allt viktigare konkurrensmedel, fortsätter Claes Wohlin.

– Det är ett tydligt tecken på att vår profilering och satsning på uppbyggnad av ett antal starka forskningsmiljöer är ett framgångskoncept, säger rektor Ursula Hass.

Forskningen inom området syftar till att förbättra arkitekturer, arbetsmetodik och utvecklingsprocesser för att utveckla bättre programvaruprodukter, det vill säga med rätt funktionalitet och kvalitet samtidigt som de levereras vid rätt tidpunkt till rätt kostnad. Området har mycket hög relevans då alltfler system, produkter och tjänster innehåller stora mängder programvara.

För ytterligare information kontakta Professor Claes Wohlin på telefon 0455-385820 eller Rektor Ursula Hass på telefon 0455-385001.

Se även www.bth.se


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor