fb


2009-11-24 16:34

Omöjliggöraren David Lega och farsgrisen Hanna Hellquist – två av Levas 100 inspiratörer

| Mer

Ekonomi

För sjätte året i rad utser tidningen Leva årets 100 inspiratörer. På listan återfinns bland annat den handikappade succéföreläsaren David Lega, Nattknappens initiativtagare Patrick Widell, skådespelaren Noomi Rapace, etikforskaren Ann Heberlein och DN-krönikören Hanna Hellquist.

Levas 100 inspiratörer är människor som utmärkt sig lite extra under året – varit osedvanligt modiga, gjort kärleksfulla insatser och bidragit till att göra världen lite bättre. Här är människorna som gett oss lite extra kraft och inspiration under 2009.

KVINNOLIV Alexandra Charles fortsätter kämpa för kvinnors hälsa. 1,6 miljonersklubben har fått en syster, och nu får alla kvinnor under 45 vara med i 2,6 miljonersklubben.

YOGAGIRL En sann eldsjäl och inspiratör inom wellness med innovativa idéer som i många fall har varit och är före sin tid. Annette Lefterow har nått ut till många folkhem genom sin kurs Wellness-skolan på tv.

LIVSMOD Ann Heberlein har gett ångesten ett ansikte. Försvann inför lanseringen av sin senaste bok Jag vill inte dö – jag vill bara inte leva, men kom, som tur var, tillbaka. Som etikforskare och doktor i teologi tar hon modigt och intelligent i heta frågor.

COUTURE Anna Angseryds klädmärke Patouf var årets rookie på Swedish Fashion week. Hon gör feminin, tidlös design som andas fransk couture och vintageromantik.

GOLFHIT Det 22-åriga stjärnskottet Anna Nordqvist har skrivit golfhistoria. Säkrade segern med en birdie på det sista hålet i LPGA-mästerskapet 2009.

FASTSPÄND Anna Odell gjorde konsten vital och omdebatterad med sitt utbrott på Liljeholmsbron. Det är alltid fantastiskt när frågan kommer upp: ”Är det här verkligen konst”? Än bättre är det förstås när hennes konstuttryck är borderline till allt.

BOTOXFRITT Ata Ghaderi vill få oss att börja leva fullt ut och sluta kriga mot våra kroppar. Med självhjälpsboken Lev med din kropp ger han oss verktygen.

FÖRVANDLINGSNUMMER Belinda Olsson har gjort sin egen grej av programmet Debatt – och det funkar! ”Vem behöver så här mycket skruv?” undrar hon dessutom när hon besöker Clas Ohlson.

OMÖJLIGGÖRARE David Lega är ett unikt exempel på att ingenting är omöjligt, och hans fantastiska förmåga smittar av sig. Flerfaldig världsrekordhållare i simning för handikappade. I år utsedd till Årets Affärsnätverkare.

GI-FNYSARE Han charmar italienska damer och svenska tv-tittare med programmet Solens mat. Bantning och GI fnyser Bo Hagström åt. Mat för Bo är garanterat kaloririk.

FRIVOLITETER De tog till världens äldsta trick, Jessica Björkäng, Helena Dahlgren, Johanna Karlsson, Johanna Lindbäck och Johanna Ögren och lyckades skapa uppmärksamhet och intresse för läsningen med sin blogg Bokhora.

MOONWALK Bounce (Alvaro Aguilera, Ambra Succi, David Dalmo, Filmon Michael, Fredrik Rydman, Joe Jobe, Jennie Widegren) gjorde den magnifika danshyllningen, en så kallad flashmob, till Mikael Jackson. Den inspirerande filmen sprids som en löpeld på internet.

COOL COP Carin Götblad är beundransvärd länspolismästare i Stockholm. Cool, klok, tuff och mänsklig. Fler som henne och kårandan skulle få verkliga problem.

UDDA FÅGEL Snälla, snälla Caroline af Ugglas inspirerar i allt hon gör. Körsångsledare, melodifestivalartist, konstnär. Hon vågar vara udda.

MUSIKSTRÖM Daniel Ek & Martin Lorentzons genialiska uppfinning Spotify har gett oss så mycket musik att vi faktiskt kan bada i den. Underbart, fantastiskt och vi med Iphone lyssnar i farten.

FINSKRÄDDARE Diana Orving är en av landets mest framgångsfyllda, unga designers. Känd för sina sensationella draperingar och vackra siluetter.

EGENKÄR Skådespelerskan Tuva Novotny vägrar förskönas, hon vill varken bli stylad eller sminkad vid fotograferingar. Nu gör hon superkarriär internationellt och spelar mot Julia Roberts, men låter sig inte imponeras av Hollywoods glitter och glamour.

HOPPFYLLD Bosse Angelöw är ute på korståg i glädjens tjänst. I förra årets Glädjerapporten berättade han hur vi går mot en friskare, lyckligare, fredligare, rättvisare och givmildare värld. I nya boken Se möjligheter berättar han om sina metoder.

SNÅLVATTEN Levas matredaktör Eleonora von Essen ger oss i Pyttes Matblogg godare, vackrare och smartare mat. Vi älskar hennes fäbless för det enkelt piffiga. Äntligen har den uttjatade matglädjen getts rättvisa.

LÖSSLÄPPT Emma Pihl är ung, målmedveten och har ett sjutusans driv. En professionell coach, föreläsare och författare att verkligen ta på allvar.

FARSGRIS Hanna Hellquist har haft ormar i sängen, sköldpaddor i resväskan och råttor i mikron. Men reporterns största kärlek är pappa Lars-Erik. Hanna är en vass och galet rolig krönikör i DN samt författare till barndomsskildringen Karlstad Zoologiska.

TRÄTRENDIGT Emy Blixt och Cilla Wingård-Neuman har med Swedish Hasbeens väckt till liv det coolaste från sjuttiotalet. Att träskor och väskor dessutom är tillverkade i ekologiskt berett, naturligt läder ökar förstås attraktionen.

NYTÄND Aktuell som coach och som skådis i Millenniumfilmerna gör vår Bergmanstjärna Ewa Fröling, 57, nu också modellkarriär för underklädesmärket Abecita.

SUPERMAN Lennart Matikainen har coachat över 600 par och hjälpt människor att finna kärleken i sig själv och i sina relationer. I år har han gett oss boken Bara kärlek, och som inte det var nog är han aktiv mot mobbing i skolorna.

SPADROTTNING Ingen kan spabranschen som Lotta Hellman, Levas egen spareporter. Och ingen kan förmedla njutningen som hon. I sina initierade reportage har hon fått oss att känna hettan, dofterna och den sensuella exklusiviteten.

GENUIN Jonas Karlsson är aktuell med novellsamlingen Den perfekte vännen. Han kan som få gestalta människor som balanserar på gränsen, och har gett sig den på att aldrig upprepa sig, att alltid överraska – på något sätt.

YOGINI Eva Lewenhaupt berättar om hur hela livet kan förvandlas när man inte bara tränar utan lever yoga. Boken Yogaliv, åtta steg till ett liv i lätthet, är en av årets vackraste böcker.

IMPERIEDÖDARE Fredrik Gertten gjorde megamodigt dokumentärfilmen Bananas! Det multinationella bolaget Dole har just dragit tillbaka sin stämning och Fredrik firade ytterligare en triumf! Länge leve sanningen!

OFÖRUTSÄGBART Filmen Man tänker sitt är gjord av Fredrik Wenzel och Henrik Hellström. DN utbrast efter premiären: ”Magiskt” och gav den 5 stjärnor. Och det, ingenting annat, är vad denna hyllning till människan förtjänar.

BESKYDDARE Gellert Tamas har gett De apatiska barnen en röst. I början av 2000-talet gick rykten att flyktingfamiljer manipulerade sina barn för att få stanna i Sverige. Men manipulationen kom från regeringens samordnare.

KUNSKAPSFÖRMEDLARE Gunilla Lundberg har skapat Transfer.nu, en organisation som förmedlar föreläsare från arbetslivet till skolan. Idag finns över 2500 föreläsare, som helt gratis, pratar i 330 gymnasieskolor i Sverige.

BILLBOARD-ETTA Med Release Me har Idol-vinnaren Agnes gjort det de allra flesta artister knappt ens vågar drömma om –  # 1 on the Billboard Dance/Club Chart.

KROPPSFÖRKLARARE På ett enkelt och inspirerande sätt förklarar läkaren Helena Nyblom i boken Livskraft hur kroppen fungerar och vad livsstilen betyder för vår hälsa.

SINGELLOBBYIST Helene Sigfridssons förening Makalösa Föräldrar sätter frågan om ensamstående föräldrar på dagordningen. Hennes envisa arbete har lett till att regeringen i våras tillsatte en utredning.

IRONIKUNG ”Jag lovade att vara sann mot mig själv” sade Henrik Schyffert om sin The 90’s – ett försvarstal. Sann är han även när han nästan ger Anna Anka på käften i direktsändning. Men årets bravur var ändock inträdet i finkulturens allra heligaste kammare, Dramaten, med Killinggänget och Drömmen om Herrön.

FIGHTING SPIRIT Alla medverkande i tv-dokumentären Himlen kan vänta för det mod och den livsvilja de visar trots sin dagliga kamp mot dödliga sjukdomar. De drabbade: George, Martin, Frida, Helena, Susanne får oss att förstå vad som verkligen är viktigt i livet.

NATURNÄRA Lisen Sundgren ger oss naturens läkekraft och örtrikedom tillbaka i vackra burkar från serien Lisen Organics.            

IDROTTSSTJÄRNA Styrketränaren, filosofen och den levande legenden Inge Johansson har hjälpt nära nog hela elitidrotts-Sverige och några amatörer till förbättrade prestationer.

MINSTINGSUPPORTER Forskaren och författaren Ingrid Pramling Samuelsson jobbar oförtrutet med att skapa förståelse för de riktigt små barnen. ”Sätt de små barnen på agendan”, kräver hon.

TOTALLIV Isabella Iverus, med sin singelblogg (på dn.se) och sitt sätt att vara och skriva i allmänhet inspirerar inte bara singlar till att leva livet – ärligt och härligt.

BLOGGTUNG Isabella Löwengrip, Blondinbella, Sveriges näst största bloggare,  använder sin tunga röst i bloggosfären till att skriva om matångest, och är med och arrangerar ett event om ätstörningar i höst.

STJÄRNFAMILJSFÖRESPRÅKARE Ingrid Engarås uppfann det inkluderande begreppet stjärnfamilj. De gamla värderingar i begreppet kärnfamilj exkluderar ensamstående, HBT-personer, barnlösa med flera. Vårt samhälle behöver inkluderande begrepp, inte exkluderande!

KAMPLYSTEN Levas före detta redaktionschef, Isabella Lövin, vågar efter succén med boken Tyst hav åka till Bryssel för en kamp mot de riktiga fula fiskarna – och för de mer välsmakande.

LÄKARSUPPORT Jonas Bergh, målmedveten läkare och professor i onkologi på Karolinska Institutet, supportar såväl sina cancerpatienter på plats som via sina många och inspirerande föreläsningar.

MATUPPROR Kostchefen Karin Lidén har blivit den offentliga matens främsta ambassadör. Som ordförande i kostchefernas förening Kost och Näring ger hon politikerna en match för att barn, äldre och sjuka ska få näringsriktig mat.

DESIGNJUBEL De tre systrarna Kristina Tjäder, Karin Söderlind och Sofia Malm, låter sin farmor Dagmar inspirera dem till spännande kläddesign. Rustikt, vackert, vintage och couture-aktigt. Utlandet jublar och Vouge UK säger: ”A Scandinavian promise”

MAGASINSROOKIE  Kattis Ahlström har gjort Kattis & Co till årets magasinsnyhet. Modigt trotsar man lågkonjunktur och damtidningskrig!

VARDAGSRÄDDNING Kicki Theanders Middagsfrid räddar just middagsfriden mitt i den stressiga vardagen. Genial idé för de bättre bemedlade att få råvaror och recept till middagen levererad utanför dörren.

KVINNOKÄMPE Klara Adolphson, jämställdhetsansvarig på Ledarna, är hjärnan bakom listan med de 75 mest framgångsrika kvinnliga ledarna under 35 år. Ett genialt inspirerande koncept som lyfter fram och hyllar andra.

SCIENCEFICTION Kristina Höök, professor i ämnet människa – maskin på Mobile Life Center vid IT-universitetet i Kista, inspirerar med sin forskning i hur datatekniken påverkar, och påverkas av, människans sociala liv och våra kroppar. ”I framtiden uttrycker vi oss kanske inte med text när vi använder datorer”, säger Kristina Höök.

BARNDOMSDRÖM Lotta Lundgren 1 har i femton år drivit Drömmarnas hus med teater och andra aktiviteter för barn och ungdomar i Rosengård, Malmö. En riktigt eldsjäl.

NY KARRIÄR Lotta Lundgren 2 hoppade av reklambranschen och en lön på 60 000 kr i månaden för att få ägna sig åt den mer lustfyllda maten. Hon driver bloggen Om jag var din hemmafru. ”En fiskgratäng är jävligt meningsfull”, säger Lotta.

OMSKAKANDE Maciej Zaremba, DN-journalist som i år publicerade artikeln som totalt omvärderade den medialt massivt uppmärksammade grannfejden i Tornedalen. Vår kanske mest spännande och seriösa journalist just nu.

BLOGGKÄRLEK I enkla och kärleksfulla ordalag skildrar Malin Berghagen sitt liv i sin blogg hos Leva. Våra liv och relationer får ny glöd i värmen från Malins reflektioner.

TRÖSTARE Margaretha Zandrén-Wigren har tagit på sig den svåra uppgiften att sammanställa svåra men berikande berättelser om självmord. Trösteboken är en verklig tröst för människor som lever i skulden och sorgen över en anhörigs självmord.

ÖRONGLÄDJE Först ror han hem Årets låt i P3 Guldgalan och sedan släpper han inte bara ett utan två album i höst. Markus Krunegårds text och musik inspirerar.           

AMATÖRPROFFS Martin Johansson bloggar på Pain de Martin så vi kan höra hur det bubblar om surdegsjästen. Nu kan vi hemmabagare slå de snobbiga levainbagerierna på fingrarna. För Martins recept inte bara fungerar, utan ger de allra mest välsmakande bröd man kan tänka sig. Boken Surdegsbröd har recepten för den som skyr nätet.

POSITIVAST Mikael Engström har gjort det till sin livsuppgift att vara en motvikt till tidningarnas svarta braskande eländesnyheter. Allt han äger och har, har han satsat i sin tidning Tillit, som endast sprider glada nyheter. För positiva nyheter ger människor kraft att agera för en bättre värld.

OHEJDBAR Först bestämde han sig för att kunna leva självständigt, sedan att skriva en bok. Nu satsar han på att lära sig köra motorcykel. Coachen och föreläsaren Mikael Andersson föddes utan både armar och ben. Det har han aldrig någonsin låtit hindra honom.

INVANDRARCOACH Mely Moberg Ackebo för sitt inspirerande mångfaldsarbete där hon genom främst föreläsningar coachar främst invandrare till att våga sig ut i arbetslivet. Med sin egen resa inspirerar hon andra.

DRAMAAKTRIS Ingen kan som nya stjärnskottet Noomi Rapace spela svår och snygg i en och samma replik. Gripande och inspirerande tolkar hon såväl Salander som Medea.

HÖG SVANSFÖRING Morgan Alling har ägt varenda golv han valsat på i år. Bländande dansant i Let’s Dance, briljant i alla fyrtio rollerna i Fullbokat på Dramatens stora scen och berörande frispråkig i sitt Sommarprat.

GURUGUIDE Den vänligaste själen Mikael Karlholm sprider oförtrutet det andliga budskapet. De senaste 30 åren har han arrangerat retreats och workshops med guruer från hela världen.

SANNINGSÄGARE Frilansjournalisten Monica Antonsson konfronterade deckardrottningen och legenden Liza Marklund om sanningshalten i boken Gömda. Hon gav samtidigt bloggosfären en chans att aspirera på titeln ”den fjärde statsmakten”.

UNGDOMSKÄRLEK Med afrikansk  entusiasm, norrländsk envishet och massor av människokärlek har stiftelsen Rapatac med Moussa N’Diaye i spetsen under en rad år skapat en meningsfull fritid åt många barn och ungdomar i Gävle.

FIENDEKULEINBLICK Outtröttligt utmanar Guldbaggebelönade Nahid Persson Sarvestanis sitt forna hemland Iran. Drottningen och jag, om shahens fru Farah Diba, har som första svenska dokumentärfilm någonsin valts ut att tävla vid Sundace filmfestival i januari.

FOTFÖRBÄTTRARE Nanne Bergstrand har som tränare fört Kalmar FF till toppen med förskollärarutbildning och kaizenfilosofin ”ständig oupphörlig förbättring”. Han väcker oss vanliga jobbare med frågan: ”Ni spelar match varje dag. Vi spelar ett visst antal matcher och tränar dessemellan. När tränar ni?”

NATTOMTANKE Patrick Widell hos Närpolisen i Stockholm har tagit initiativ till Nattknappen. Ett samtal och någon att prata med på vägen hem gör Stockholm lite tryggare nattetid, framför allt för våra unga.

ROLIGAST Det är Peter Magnussons år i år. Snacka om att slå igenom som personligt varumärke. På tv, på skärgårdsteater, på Humorgalan (så klart) och i den egna filmen Sommaren med Göran.

REDO Hon är redo, men det är inte fotbolls Sverige. Varken Pia Sundhage, coach för amerikanska damlandslaget i fotboll, eller svenska folket tvivlar på att hon skulle lyfta svenska herrlandslaget, men gubbväldet står orubbat.

SÅNGFÅGEL Sprudlande sångglädje bortom genregränserna förmedlar Salem Al Fakir. Oavsett om han sjunger på nya skivan Astronaut och eller hos Radiosymfonikerna.

SPIKSÄKER Om Mokshananda, Jonathan Hellbom, har fått hela Sverige att ligga på spikar, mer än 300 000 spikmattor sålda. Utan tvekan årets snackis.

PRINSESSMOD Fotografen Sanna Sjösvärd överlevde cancer och blev modig nog att utsätta sig för chocken att träffa sin stora iranska släkt, som tidigare valt att adoptera bort henne. Skildrat i boken Min mamma är en iransk prinsessa.

DRIFTIG Sofia Sivertsdotter tar vanliga och ovanliga vägar för att nå ut med sitt budskap. Hon bloggar, ger ut boken Modig tillsammans med Carl Lindeborg och tipsar om böcker på Zentv. En sann eldsjäl som brinner för personligt ledarskap och själslig utveckling.

TRÄFFSÄKER Bengt Ohlsson är ständigt så träffsäker i sina krönikor och böcker. I år kom Syster. ”Vad är hans trick?”, undrar Expressens Jesper Högström: ”Han fäster blicken vid en oväntad punkt, en punkt vi inte ens förstår är oväntad förrän han har visat den för oss.”

ÖVERLEVARE Sofia Åkerman har vänt sina negativa upplevelser av psykisk sjukdom, ätstörningar och att skära sig till positiva erfarenhet som hjälper andra. Med föreningen Shedo, sina föredrag och nya boken För att överleva.

BLODTÖRSTIG Utan att ens bita dem får han flickorna att svimma. Alexander Skarsgård är på väg att bli en av våra riktigt stora filmskådisar. Han gör succé i True Blood, HBOs största tv-succé efter Sopranos.   

POPPIS Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta är utan tvekan Sveriges populäraste politiker. I valet 2006 fick hans vänsterparti 53,8 procent. ”Människor flyttar inte dit jobben finns, utan sanningen är att de ser till att skapa sin och andras sysselsättning där de bor” är ett typiskt Stickan uttalande.

JÄTTEHJÄRNA Lågmält men mycket initierat breder författaren och professorn i medicinsk psykologi, Åsa Nilsonne, ut sig i allt fler ämnen. Berättar som ingen annan om hur mindfulness funkar i hjärnan och om meningen med att ha hund, parallellt med seriösa forskargärningar och rafflande deckarskrivande.

KRAFTPAKET Kommunikologen Susanne Pettersson tog idrottspsykologin till Sverige och sitter idag på nycklarna till framgångsrikt förändringsarbete med nya bok Ta fram kraften inom dig själv. Hon är dessutom den perfekta partnern till Mia Törnblom när de föreläser tillsammans.

EKOKICK Se sån stil hon har! Inte nog med att Tanja Andersson på Ekostil bidrar till en bättre miljö, genom att leva helt ekologiskt ett helt år i syfte att inspirerar andra. Hon skänker dessutom hela vinsten till välgörenhet.

SJÄLSMASSÖRER Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt står för det äkta fredagsmyset i tv-programmet Trädgårdsfredag. ”Ett program som inte låtsas, en stunds själslig massage”, skrev DNs tv-kritiker Niklas Wahllöf så träffsäkert.

HÄRFÖRARE Teo Härén och Henrik Ahlén har tagit den största inspirationskällan av dem alla, Ted.com, till Sverige. I TedX Stockholms regi låter de oss möta några av Sveriges främsta talare och inspiratörer.

BARFOTASUCCÉ Sångerskan och låtskrivaren och multiartisten Theresa Andersson tar världen med storm när hon framför sin låt barfota hemma i köket i New Orleans. Snart uppe i en miljon klick på Youtube. Senaste skivan Hummingbird, Go! har gått varm på Levaredaktionen senaste året.

JÄMLIKAST Journalisterna och författarna Tinni Ernsjö Rappe och Rebecka Edgren Aldén är årets smartaste feminister. De inspirerar stort med sin nödvändiga jämlikhetsbok Skriet från Kärnfamiljen.

JÄMLIKHETSKÄMPE Camilla Wagner, krönikör i Veckans Affärer Kvinna är den kolumnist som driver frågan om jämställdhet hårdast och bäst i den svenska debatten.

HEMKOMST Sarah Dawn Finer har tagit tag i den privata Sarah. Hon har gått i terapi och hittat sig själv – det resulterade även i en professionell utkomst – den härliga skivan Moving on.

--------------------------
Kontakta
Chefredaktör Catharina Hansson, tel 0708-17 37 31, catharina.hansson@leva.nu.
Presskontakt: Sara Hammarkrantz, tel 0708-12 55 11, sara.hammarkrantz@leva.nu.
Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor