fb


2010-09-07 16:42

Filmfestival: KINOTEKA STHLM. Interdisciplinärt, internationellt och spännande

| Mer

Ekonomi

KINOTEKA STOCKHOLM. POLSK FILMFESTIVAL.

SEPTEMBER ? OKTOBER 2010

www.kinoteka.se

Den 13 september inviger Polska institutet i Stockholm andra upplagan av den polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm.

Årets program innehåller en avdelning med de nyaste polska filmerna, en retrospektiv över Agnieszka Hollands filmer och en kväll med animerade filmer inspirerade av Bruno Schulz och Franz Kafkas verk. Programmet är utformat av den framstående filmkritikern Pawel Felis från dagstidningen Gazeta Wyborcza.

Festivalen öppnas den 13 september med Rewers/Reversen av Borys Lankosz. Filmen belönades med Guldlejonen på filmfestivalen i Gdynia 2009. Efter filmen blir det ett möte med manusförfattaren Andrzej Bart.   Festivalens mest celebra gäst är den världsberömda regissören Agnieszka Holland, känd för filmer som Europa Europa, En ensam kvinna och Total Eclipse.

? Intresset för polsk film växer i Sverige, säger  Katarzyna Tubylewicz, direktör för Polska institutet i Stockholm. Första upplagan av festivalen 2009 fick stor publik och mycket medieuppmärksamhet. I år blir festivalen ännu intressantare. Vi vet att vi kan räkna med stor publik, inte bara på de nya polska filmerna, utan också på de originella animerade filmerna inspirerade av Bruno Schulz och Franz Kafka. Vi räknar också med stort intresse för vår Agnieszka Holland-retrospektiv, särskilt som inte många av hennes filmer har visats i Sverige tidigare, inte ens de som gjort succé internationellt.

Kinoteka Stockholm är ett gränsöverskridande arrangemang som genomförs i dialog med redan existerande festivaler, därför pågår den längre än vanliga festivaler och på flera olika platser i staden.

Filmerna visas på flera olika biografer (bl a Bio Sture, Zita och Bio Rio) och i samarbete med den animerade filmfestivalen FIA.

Kinoteka Stockholm finns på Facebook och YouTube och har sin egen hemsida www.kinoteka.se med information på svenska och polska.

Kinotekas trailer är gjord av de legendariska bröderna Quay på beställning av Polska institutet i London. http://www.youtube.com/watch?v=F9ZDyqilfEE&feature=player_embedded

Festivalens samarbetspartner är bl a Polska filministitutet, FIA - Festival för animerad film, Sturebiografen, Biografen Rio, Zitabiografen, OFAFA - Polska festivalen för animerade filmer samt Polska institutet i London.  

KINOTEKA STOCKHOLM 2010

AGNIESZKA HOLLAND-RETROSPEKTIV
Sju filmer visas:
En kväll hos Abdon, Feber, Befrielsen, En ensam kvinna, Olivier Olivier, Total Eclipse, Copying Beethoven.

BROTTSTYCKEN
Ny polsk film
Reversen, Jag är din, Zero, Det onda huset, Skogen, Det mörka rummet är inte farligt, Allt som jag älskar, Kanin à la Berlin

KAFKA & SCHULZ - KACKERLACKOR OCH KROKODILER
Animerade kortfilmer inspirerade av Franz Kafka och Bruno Schulz
Franz Kafka, K. kontra Kafka, Väggarna, Ansökan, Avhandling om provdockor, Bagaget, Herr Samsas metamorfos, Street of Crocodiles, Spekulation med biljetter till tiden

Från och med 4 oktober visas en utställning om Kafka och Schulz på Judiska museet i Stockholm: Franz Kafka och Bruno Schulz - gränslandet mästare.  

Mer information:

Polska institutets pressavdelning: Klaudia Krzepicka, k.krzepicka@polskainstitutet.se, 08 50 57 50 73

Kinoteka Stockholm www.kinoteka.se
Polska institutet i Stockholm www.polskainstitutet.se


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor