fb


2009-09-14 12:35

Niklas Zennström får KTHs Stora pris 2009,

| Mer

Folk Niklas Zennström får KTHs Stora pris 2009, bland annat för sitt storslagna entreprenörskap och teknikkunnande. Niklas Zennström tycker att det är en stor ära att få priset.
"Niklas Zennström tilldelas KTH:s Stora Pris 2009 för sitt enastående entreprenörskap och teknikkunnande. För Niklas är global kommunikation lika mycket en vision att förena världens människor som det är en god affärsidé.

Han är en lysande förebild för Sveriges unga teknikintresserade och ett internationellt affischnamn för svensk ingenjörskonst av hög kvalité och tillgänglighet."
Så lyder motiveringen till varför Niklas Zennström i år får KTHs Stora pris, som består av en fin utmärkelse och en miljon kronor.

Därmed hamnar han i samma skara framstående entreprenörer som Gunilla Pontén, Lennart Nilsson, Håkan Lans och Mathias Uhlén.

- Det är en stor ära för mig att få KTHs Stora pris, säger Niklas Zennström.
Han tillägger att han som entreprenör alltid har brunnit för att utveckla samhället och minska avstånden mellan människor.

- Det är min förhoppning att jag genom mitt entreprenörskap kan inspirera dagens unga svenskar att ta steget in i entreprenörsvärlden och tillsammans skapa ett bättre samhälle, säger Niklas Zennström.

Niklas Zennström är född 1966 och civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala Universitet. Tillsammans med dansken Janus Friis är han grundare av internetvideotjänsten Joost, fildelningstjänsten Kazaa och det kostnadsfria ip-telefoniprogrammet Skype.
Just Skype har för övrigt rankats av Tidskriften Time Magazine som en av de femtio bästa nättjänsterna 2009.

KTHs Stora pris, som i år uppgår till en miljon kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.

Bland tidigare pristagare finns Christer Fuglesang, Evert Taube, Åke Lundqvist och Östen Mäkitalo.Annonsbilliga resor