fb


2010-09-01 11:59

Front formar nya Höganäs Keramik

| Mer

Företag

Den svenska designgruppen Front tillhör sedan några år tillbaka världens mest omtalade formgivare. Nu lanseras deras senaste projekt - en ny serie moderna bruksföremål för Höganäs Keramik skapade med utgångspunkt i det klassiska Höganäskruset. Samarbetet blir ett helt nytt kapitel i Höganäs Keramiks hundraåriga historia.

Den nya serien består av tidlös brukskeramik för vardagens alla mat- och dryckesstunder. Här finns muggar, tekanna, ljusstake och skålar i olika storlekar. Glasyrerna, färgskalan och formerna är noggrant utarbetade. Allt går att mixa och matcha efter eget tycke - matt med glansigt, vitt med färgat och stort med smått.

Helene Dracke, Design-  och Marknadschef på Fiskars Home/ Höganäs Keramik:

”Vi hoppas och tror att höstens nyheter kommer att bli älskade och ofta brukade vardagsföremål i våra svenska hem för många, många år framöver. Som vanligt har vi satt användningen och funktionen främst. Våra produkter är till för att ätas på, drickas ur och serveras från - vi tycker det blir vackrast så”.

Själva formspråket är något helt nytt men samtidigt väldigt välbekant.  Det beror på att Front valt formerna hos det klassiska Höganäskruset som utgångspunkt, Front berättar:

 ”Vår inspiration till att formge nya bruksföremål för Höganäs Keramik har vi hämtat från dess långa historia, hantverkskunnandet, föremål i museer och samlingar och inte minst våra egna minnen av det klassiska Höganäskruset. I de flesta svenska hem finns saker från Höganäs Keramik som en del av vår gemensamma historia. Vi ville skapa en serie med enkla former, som väcker minnen, och samtidigt passar precis för hur vi lever just nu, varje dag.”

Front består av Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren. Sina projekt genomför de alltid kollektivt, från de inledande diskussionerna och experimenterandet till utvecklingen av idéer och slutliga modeller. De senaste åren har de uppmärksammats flitigt på världens designmässor och deras alster har bland annat visats på MOMA i New York, Centre Pompidou i Paris och Victoria & Albert Museum i London. De har också tilldelats en rad internationella utmärkelser, nu senast det kanske allra finaste av dem alla - Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Med Front fortsätter en gammal tradition för Höganäs Keramik. Sedan starten i Kullabygden år 1909 har en rad namnkunniga, och ofta kvinnliga, formgivare stått för designen. Signe Persson-Melin, Ann Jansson och Hertha Bengtsson är några av alla välkända formgivare som skapat tidlösa klassiker för Höganäs Keramik.

De nyheter som lanseras under hösten 2010 är bara början på samarbetet mellan Höganäs Keramik och Front. Under våren och hösten 2011 kommer fler nyheter att presenteras. Bland annat väntar nya tallrikar och assietter samt en hel del överraskningar för matlagning i ugn. 

Produktinformation:

Samtliga delar nedan finns i glasyrerna vit (matt),  grafitgrå (matt), vit (blank), sand (blank), havsblå (blank), rosa (blank) samt äppelröd (blank).

Rek capris:

Kaffemugg med träfat, 33 cl   129 kr

Temugg med träfat, 50 cl   179 kr

Skål, 50 cl   129 kr

Skål, 1,5 l   299 kr

Skål, 2,5 l   399 kr

Skål med handtag, 5 l   899 kr

Tekanna med träfat, 1,5 l   799 kr

Ljusstake, 15 cm   249 kr

I butik vecka 42

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor