fb


2009-04-23 15:20

Kronprinsessan Victoria hedrar sin gammelfaster Marianne Bernadotte

| Mer

Kungar & Drottningar Under en gala i Stockholm Stadshus den 18 juni delar H.K.H. Kronprinsessan Victoria ut årets priser från Marianne & Sigvard Bernadottes Konstnärsfond. I år görs galan extra festlig i samband med att Marianne Bernadotte fyller 85 år. Några andra hedersgäster som kommer att närvara vid galan är statsministerns fru Filippa Reinfeldt, Landhövdingen Per Unckel och världsberömda ABBA sångerskan Agnetha Fältskog m.fl.

Under galan kommer bl a Mariannes Bernadottes kära och nära vän Lill Lindfors att uppträda, liksom världsberömda sångerskan Marie Fredriksson från Roxette, operasångerskan Barbara Hendricks med Staffan Scheja, violinisten Christian Svarfvar och den nya unga uppmärksammade sångerskan Sheri.

I morse på pressfrukosten på Grand Hôtel berättade Marianne Bernadotte att hon är väldigt glad och tacksam för sitt långa och intressanta liv. Naturligtvis för att hon har fått behålla hälsan och vara frisk. Det som hon är mest glad över är att hon fann sin stora kärlek i livet, Sigvard Bernadotte.

- Våra gemensamma intressen för kultur band oss starkt samman, säger Marianne Bernadotte. Sigvards kärlek bär jag med mig varje dag, därför är jag aldrig ensam. Idag gläds jag mest åt att ägna tid med mina älskade barn och barnbarn och mitt stora intresse inom konsten.

Marianne är varje vecka på Operan eller Dramaten. Hon lever fortfarande ett aktivt liv genom sitt arbete med de tre stiftelserna inom barnögonvård, dyslexi, design och konst. Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond instiftades i samband med Sigvard Bernadottes 75 årsdag, berättar Marianne Bernadotte.

- Jag fick idén till fonden när man ringde och frågade vad Sigvard önskade sig i födelsedagspresent. Nu gläder jag mig varje dag till att vi kunnat dela ut stipendier till över hundratalet talangfulla ungdomar inom olika konstnärliga discipliner som sång, teater, måleri och design, säger Marianne. Det är inte lätt idag för ungdomar som väljer kulturen som framtidsbana. Jag är glad att vi kan uppmärksamma dem. Konstnärsfonden delar i år ut fem stipendier i musik, teater, design och måleri. Varje stipendium är på 50 000 kr. Totalt i år delas en kvarts miljon kr ut under 2009.

Om Marianne Bernadotte

Marianne Bernadotte är utbildad vid Dramatens elevskola och har bl a examen i konstvetenskap. På Dramaten arbetade hon ca 11 år innan hon gifte sig med Kung Gustaf VI Adolfs son, Sigvard Bernadotte.

Efter giftermålet slutade Marianne som skådespelerska vid Dramaten. Tiden krävde att hon skulle kunna vara med och representera. Hon började engagera sig i handikappfrågor, barnögonvård och dyslexi. Till exempel har Marianne hjälpt Per Uddéni mitten av 60-talet att få gehör för den individuellt anpassade elektriska rullstolen, "permobilen", som han hade utvecklat. Marianne arbetade också oförtröttligt med att samla in ekonomiska medel för barnögonvård, vilket senare resulterade i grundandet av Sigvard och Marianne Bernadottes forskningsstiftelse för barnögonvård och att forskningslaboratorier i deras namn inrättades på S:t Eriks ögonsjukhus och Karolinska Institutet. Marianne promoverades för sina insatser till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet 1998.

Marianne har sedan lång tid tillbaka haft dyslexi som ett av sina många värnområden. För dessa insatser har hon tilldelats ett hedersdoktorat vid Universitetet i Bologna inom området och i Sverige är hon bl a hedersledamot i Svenska Dyslexistiftelsen och Svenska Dyslexifonden.

- Även om det varit oerhört slitsamt många gånger känns det i alla fall bra att man kunnat bidra till något värdefullt som kommer att finnas kvar när man själv inte längre gör det, säger Marianne.Annonsbilliga resor